Boycot

Ik ben niet meer zo fanatiek als toen ik jong was, maar ik houd van het spelletje voetbal. Ik kijk ernaar als ik tijd heb en kan oprecht genieten van een goeie pot. Zo ook op de dag dat het Nederlands Elftal tegen Turkije aantrad. Ik had me erop verheugd. Nu is voetbal natuurlijk veel meer dan een leuk spelletje tussen twee teams. Het is de wereld van het grote geld en dito overspannen media-aandacht. Talkshows worden er rondom mee gevuld en terloops worden er aan die kletstafels uitspraken gedaan en meningen ongezouten geventileerd over allerlei maatschappelijke thema’s. Dat deel ervan probeer ik te negeren.
Dat veranderde direct toen, in de aanloop naar de wedstrijd, de presentator twee zogeheten analisten (gewezen profvoetballers) bevroeg over hun mening omtrent de bizarre omstandigheden waaronder honderdduizenden moderne slaven moeten werken in Qatar om de stadions voor het komend WK te bouwen. De algemene roep om een boycot wordt steeds sterker, dus wat vonden onze voetbalkenners ervan?
De eerste was van mening dat er een sterk statement moest worden gemaakt door de KNVB. Ik was benieuwd…Op de vraag wat hij daarbij voorstelde refereerde hij aan een actie die al n’s gedaan was richting de LHBTIQ+ gemeenschap door aanvoerders een regenboogband om de arm te laten dragen. Whoooww, wat een statement. Daar zullen de duistere machten achter de WK van schrikken!! Toen de vraag ook aan de andere tafelheld werd gesteld klonken uit zijn mond wat laffe kreten over sport en geen politiek en voetballers willen alleen maar voetballen en ik heb me ook nooit met politiek bemoeid want ik heb er geen verstand van. De soort zichzelf voor dom houdende onverschilligheid die, als het om geld gaat, volgens mij wel in een keer slim wordt.
Kortom deze beide heren wensten zich op geen enkele manier kritisch uit te laten over wat er in die mensonterende en megalomane voetbaldictatuur afspeelt. Veel te bang dat ze invloedrijke vriendjes, FIFA-bobo’s en andere maffiose voetbalmakelaars en sponsorpartners tegen zichzelf in het harnas jagen.
Ik ben echt niet naïef, maar ik blijf me toch ernstig verbazen dat niemand van invloed in dat Voetbalrijk eens mordicus afstand neemt en dreigt met ernstige stappen richting de KNVB of tegen wie dan ook in die moloch van voetbal en geld.
Juist nu wil ik ook de aanvoerder van het Nederlands elftal horen die zo stellig was als het ging over discriminatie. Nu moet hij opstaan en zeggen dat hij op geen enkele manier wenst te voetballen in een land dat zo misdadig omgaat met anderen. Of mis ik iets?
Ik vind die wereld inmiddels zo verrekt corrupt en boven elke menselijke maat staan, dat keihard ingrijpen de enige mogelijkheid is om het terug te brengen tot proporties die weer doen vermoeden dat het over sport gaat.
En mocht dat Mammoncircus allemaal wel doorgaan in die uit de hand gelopen oliestaat zullen we er dan voor zorgdragen dat er qua kijkcijfers in dit land helemaal niets te scoren valt?!!!

Bram

« Terug