Eindtijdarrogantie

Rond mijn 18e leeftijd heb ik flink wat boeken verslonden over wat veel christenen ‘de eindtijd’ noemen. Amerikaanse auteurs als Hal Lindsey en zijn ‘beroemde’ boek: ‘De planeet die aarde heette’ en gelijkgestemde Nederlandse eindtijdprofeteerders die in hun boeken tijdslijnen voorspelden en alle beesten uit het bijbelboek Openbaringen tekenden met en in de meest afschrikwekkende voorstellingen. 
Ik was erin geïnteresseerd geraakt omdat iemand uit mijn directe omgeving steevast geloofde dat Jezus nog voor het jaartal 2000 zou terugkomen.  Die visie ging gepaard met enigerlei mate van fanatisme. Iedereen moest en zou het weten en horen. 

Echter, Jezus nam toch wat meer tijd dan werd aangenomen….

Nu hoor en lees ik ook weer van die geluiden. Geloofsgenoten die zichzelf in een keer de apocalyptische Robin Hood van deze tijd weten en zich nederig op de martelaarsborst slaan omdat ze de antichrist en zijn profeet weten te weerstaan. Christenen die zich niet willen conformeren aan het ‘getal van het beest’ banen zich tijdens het pinnen van een geldbedrag een zelfbedachte lijdensweg weg door de verwarring van de pandemie en roepen de ander op tot het voeren en voleinden van deze heilige oorlog voordat de bijl zal vallen. De bokken worden van de geiten gescheiden tenslotte. Het verdoemde en vervloekte kaf zal verbranden. 
De Rechter Zelf is daarover vooralsnog niet geconsulteerd, maar de helden nemen in een aanzienlijk aantal gevallen alvast een voorschot op het naderende oordeel …

Dat fanatisme lijdt niet zelden tot een volkomen liefdeloze en harteloze benadering van wie en wat daarin niet meegaat.  
Maar ja, ''Jezus was toch ook radicaal……..''

Het brengt wat mij betreft de mens terug naar de situatie in het paradijs en dat cruciale gesprekje met de slang. We willen het beter weten dan GOD Zelf. We willen autonomie, controle en stuur over iets wat we niet aan kunnen en we spannen de Schepper voor ons piepende en armetierige karretje. Beter een hap van de zoete appel dan de harde noot van vertrouwen.

Eindtijdarrogantie is het, meer is het niet.

Bram

 

« Terug